Wat is bottle shock?
Je opent een langverwachte fles wijn, schenkt vol verwachting in... maar de smaak valt tegen. Saai, vlak, of zelfs een beetje wrang. Geen paniek: misschien heeft je wijn last van bottle shock.
Bottle shock, ook wel bottle sickness genoemd, is een tijdelijke fase waarin wijn uit balans kan raken na het bottelen of transporteren. De wijn lijkt zijn geur en smaak even 'vergeten'. Dit komt doordat de wijn, die vaak maanden of zelfs jaren heeft gerust, ineens wordt blootgesteld aan zuurstof of beweging. Denk aan het bottelen zelf, of een lange rit per vrachtwagen of vliegtuig.
De chemische verbindingen in wijn hebben dan even tijd nodig om zich te herpakken. Het resultaat: een wijn die tijdelijk minder fruitig is, vlak smaakt of ongewoon scherp overkomt. Maar het goede nieuws? Bottle shock verdwijnt vanzelf. Na een paar dagen tot enkele weken rust, keert de wijn vaak terug naar zijn oude niveau of wordt zelfs beter.
Hoe herken je het? Er is geen vaste checklist, maar als je een normaal betrouwbare wijn plotseling als ‘leeg’ of ‘onevenwichtig’ ervaart, én je weet dat hij recent is gebotteld of verzonden, is bottle shock een logische verklaring.
Onze tip: heb geduld. Laat net gearriveerde flessen minstens een paar dagen tot een week liggen, zeker na verzending. Zo geef je de wijn de kans om zich weer te settelen.
Leuk weetje: Bottle Shock is ook de titel van een film uit 2008 over de legendarische “Judgment of Paris” wijnproeverij van 1976. Daarin versloeg Californische wijn verrassend de Franse topwijnen. Een keerpunt in de wijnwereld. Aanrader voor elke wijnliefhebber!